Op donderdag 12 april organiseren wij een avond over vlinders. Nu het voorjaar langzaam maar zeker haar intrede doet, kunnen er steeds meer van die kleurrijke, vrolijke fladderaars te zien zijn. Voordat een vlinder kan fladderen is er al een heel proces aan vooraf gegaan. Vlinderkenner Joop Verburg van de Natuurvereniging Zuidwolde wil zijn toehoorders graag het een en ander vertellen over alle stadia van een vlinderleven, van eitje naar larve en via pop naar een heuse vlinder.

In Nederland leven meer dan 2.400 soorten vlinders. Het overgrote deel daarvan zijn nachtvlinders of micro-vlinders. Slechts 53 soorten zijn dagvlinders, waarmee het de laatste jaren niet goed gaat: er zijn al 17 soorten verdwenen, voornamelijk omdat hun leefgebieden worden aangetast. De heer Verburg zal zeker tips geven om tuinen, openbaar groen en akkerranden aantrekkelijk te maken voor vlinders. En tja, zonder rupsen geen vlinders, dus ook deze, misschien voor sommigen iets minder aantrekkelijke wezentjes, moeten ergens kunnen leven en eten.

Joop Verburg was op jonge leeftijd al geïnteresseerd in de natuur. Bij zijn opa op het erf was van alles te beleven op dat gebied. In het begin ging zijn interesse vooral uit naar planten, daarna naar insecten en later specialiseerde hij zich in vlinders. "Maar het mooist is het," zegt hij, "om de verbanden te zien tussen hetgeen er leeft in de natuur." Hij is mede-initiatiefnemer van het Vlinderommetje in Zuidwolde, een wandelroute van zo'n 7,5 kilometer om Zuidwolde heen. Daar staan bloemen en planten die vlinders aantrekken, maar ook vele waardplanten, die onmisbaar zijn voor vlinders; ze leggen daar namelijk hun eitjes op. Als de eitjes uitkomen zullen de rupsen die plant dan als voedselbron gebruiken.

Het wordt vast een kleurrijke en interessante avond in de Kinderboerderij aan het Laar, die om 20.00 uur begint. De inloop is vanaf 19.30 uur. Voor leden van onze vereniging is de avond gratis, niet-leden betalen 2,- euro p.p.

www.vechtstreeknatuur.nl
www.vlinderommetje.nl