Maandag, 25 april, 2016

Wie het Krentenboompje (Amelanchier lamarckii) nog niet kent, moet er nu op uit trekken. Vooral in Eerde en het Eerder Achterbroek is het op dit moment een witte zee van bloemen. De krent komt vooral voor langs bosranden op de licht vochtige en zure zandgrond van Overijssel en Drenthe. Maar je treft de krent ook aan in parken, plantsoen en tuinen.

De krent behoort tot het geslacht van ongeveer 25 soorten heesters uit de rozenfamilie. De enige echte soort krent die in Europa voorkomt, is de  Amelanchier ovalis. Die tref je alleen aan in gebieden ten zuiden van de Alpen en in de berggebieden van Midden- en Oost-Europa. De soort die in onze streek veel voorkomt is verwilderd en is ingevoerd uit Noord-Amerika.

Krentenbloesem in het Eerder Achterbroek (foto Hein Kuijper)

De krentenbloei begint vóór het uitlopen van het blad rond half april. Dan verschijnen er ijle, roomwitte bloesems, die mooi contrasteren met het rose tot bronskleurig uitlopende blad. De krent  bloeit voornamelijk aan de eenjarige scheuten. In juni ontwikkelt zich in de oksel van de bladen alweer de bloemknop voor het volgende jaar. Het pas uitgelopen blad is zacht rose van kleur. De krenten zijn schijnvruchten en zijn opgesloten in een vier- tot tienhokkig klokhuis. De krent is eetbaar en rijk aan vitamine A. In het najaar kleur het blad (goud)geel tot oranje.