Helaas raken er nog veel vogels verstrikt in prikkeldraad.  Op de tweede Pinksterdag vonden Machteld en ik nog een klein “restje” Kerkuil! Doodsoorzaak: verstrikt in prikkeldraad gebruikt als afscheiding van een weiland. Helaas wordt er, naar onze mening, volkomen zinloos, regelmatig prikkeldraad gebruikt als afscheiding van een snelweg of als scheiding tussen weilanden. Hierdoor komen jaarlijks ook veel vogels om: veel TE veel.

Bij onze vondst waren er nog een paar grotere veren en een flink stuk huid met veertjes zichtbaar, waaruit we konden opmaken dat deze Kerkuil te veel huid verloren had om een dergelijk incident te overleven. We hebben getracht het restje uil los te rukken, maar helaas zat een klein deel overblijfstel veel te vast en moesten we een pluk laten zitten. Nu maar hopen dat dit geen Kerkuil is met een nest, want die kans is natuurlijk groot.

Mocht u iets dergelijks tegenkomen en mocht de ongelukkige vogel die dit overkomt nog leven, probeert u dan niet zelf de vogel los te trekken maar schakel deskundige hulp in! Neem bv. contact op met Han Bouman of iemand anders binnen de vogelwerkgroep van Natuur en Milieu de Vechtsteek of met iemand die werkzaam is bij een natuurhulpcentrum in uw omgeving.

Het losmaken van een vogel die vasthangt in prikkeldraad is geen kleinigheid. Bij het losmaken van de vogel kan ernstige schade toegebracht worden aan de huid van de vogel. Deze dunne huid is nodig om goed te kunnen vliegen, hier zijn immers  de veren aan bevestigd, en is zeer kwetsbaar.

Hierbij zenden we u tevens twee foto’s van datgene wat er nog over was van deze Kerkuil. Waarschijnlijk  stond deze Kerkuil op het menu van de Vos, die in dit geval om de hoek woont.

Fijn voor de Vos maar heel erg jammer voor deze prachtige Kerkuil.

Machteld Oudshoorn en Ella Roelfs Rijzebol
(foto's Ella Roelfs Rijzebol)

 

Hierbij nog een foto van een paar jonge, gezonde Kerkuilen, om te laten zien hoe fantastisch deze prachtige uilen eruit zien.