“STOP” zei Machteld een aantal weken geleden, toen we onderweg waren naar Hellendoorn- Nijverdal. Het was geen drukke, doorgaande weg, dus remde ik onmiddellijk, want als Machteld “stop ”zegt, is er altijd iets bijzonders te doen of te zien. Aan de rechterzijde van de auto stond een mannetjes fazant in de berm. Om het beest niet te laten schrikken fotografeerde Machteld de vogel zonder het portierraampje te laten zakken! De kans van zo dichtbij een foto van een wilde fazant te maken, komt immers niet dagelijks voor.

Nadat de fotogenieke fazant een paar keer was vereeuwigd liep hij langs de voorkant van mijn auto en ging daarna voor mijn portier staan. Ik had het lef het raampje te laten zakken want Machteld had immers al foto’s genomen en de fazant  liet zich toch wel erg mooi zien op deze manier. Na een poosje liep de fazant weer naar de andere kant van mijn auto, echter steeds langs de voorkant!

Omdat de fazant dit ritueel steeds herhaalde besloten wij de fazant weg te jagen omdat het toch wel erg gevaarlijk was op en naast de rijbaan! Wij stoppen wel voor een fazant maar dat doet niet iedereen! Dus stapte Machteld uit de auto, liep kordaat naar de fazant om deze te verjagen naar de weilanden ernaast. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want Meneer de Fazant liet zich niet verjagen en zette de aanval in! Voor mij een reden hulp te bieden, want gepikt worden door een Fazant is ook niet iets waar je blij mee moet zijn.

De fazant vertrok echter niet en bleef aanvallen!

Dus besloten we onze actie op te geven en te vertrekken. We konden alle twee ongeschonden de auto bereiken en ik startte de motor. Maar weg rijden kon ik wel vergeten, want de fazant had besloten ons niet te laten gaan! Hij liep voortdurend van rechts naar links en omgekeerd VOOR de auto langs dus ik kon alleen maar “vluchten” door het hele pad terug te rijden ( had ik geen zin in ) of over de fazant heen te rijden en dat is voor mij helemaal not done! Dus wachtten we tot we een ons zouden wegen..… totdat de fazant opeens naast mijn portier kwam staan waarop ik zei: “Hou je vast Machteld” en wegscheurde!

Wat ik toen zag was zo apart: ik zal het nooit vergeten! In mijn achteruitkijkspiegeltje zag ik de fazant vlak achter mijn auto vliegen! Het boze koppie vlak achter mijn achterruit en de vleugeltjes in een razend tempo op en neer wapperend tijdens zijn vlucht, achter zijn vluchtende prooi aan! Machteld en ik waren STOMVERBAASD! Dit hadden we nog nooit eerder meegemaakt en zullen we, veronderstel ik, ook nooit meer meemaken! Zo jammer dat ik dit niet heb kunnen filmen want dit bedenk je niet! Dit KUN je niet regisseren!

De reden van het gedrag van de fazant was stellig dat hij bezig was met het afbakenen van zijn territorium. Helaas hebben wij geen vrouwtje gezien.  

Naderhand heb ik Han Bouman ( Coördinator van onze Vogelwerkgroep )  telefonisch geraadpleegd: Han kwam ook tot de conclusie dat het territoriaal gedrag moet zijn geweest. Daags na dit gebeuren zijn we nog een aantal keren naar de bewuste plek geweest maar we hebben de fazant niet meer terug gezien! Gelukkig vonden we ook geen fazantenkadavertje in berm of sloot!

Later las ik onderstaand verhaal:
Fazant terroriseert dorp  

YORKSHIRE - De bewoners van het Britse dorp Newsham worden geterroriseerd door een fazant. Het agressieve dier valt alles aan dat in zijn buurt komt: mannen, vrouwen, kinderen, kinderwagens, fietsen, honden en zelfs auto's zijn niet veilig voor de vogel.

Zo werd Sonia Hall aangevallen toen ze een wandeling maakte met haar 2,5 jaar oude kleinzoon Jacob, meldt de Daily Telegraph. ,,Ze probeerde hem af te weren met haar handtas, maar hij is blijkbaar heel venijnig," zegt haar zoon Charles. De vrouw hield er een litteken op haar been aan over, zegt haar partner Robin Leonard.

De lokale bestuurders maken zich zorgen. "Het lijkt misschien grappig, deze fazant kan jonge kinderen lelijk verwonden als hij uithaalt naar hun gezicht," zegt gemeentewoordvoerder Bob De'Ath. De dierenbescherming is aangeschreven voor advies.

Het gedrag van de fazant blijkt trouwens niet abnormaal. ,,Je ziet soortgelijk gedrag bij een aantal andere vogels wanneer de lente nadert en het paarseizoen begint", zegt Lyndsey Waddel van de Nationale Vereniging van Wildopzichters. ,,Het enige dat de vogel doet, is beschermen wat hij beschouwt als zijn territorium."

Verslag Ella Roelfs Rijzebol                               Fotografie: Machteld Oudshoorn